EK GIDAYA GEÇİŞ

 Anne sütü/Formül mama hayatın ilk 6 ayında temel gıdadır. Bebeğin başka bir besine ihtiyacı yoktur.

6-9 aylarda anne sütü/formül mama bebeğin beslenmesi için yeterlidir ancak yanında ek gıdalara da ihtiyaç vardır. Anne sütü beslenmenin %70’i, ek gıdalar %30’udur. Çok az miktarda besin bu aylarda yeterlidir. Bebek asla zorlanmamalıdır.

9-12. aylarda giderek anne sütü/formül mama beslenmede daha az yer tutmakta ve mutlaka ek gıdalarla desteklenmek zorunluğu doğmaktadır. %50.

  1. aydan sonra anne sütü/formül mama beslenmenin %40’ıdır. Formül mama alanlarda günde 1-2 bardak formül süt yeterli olurken, anne sütü mümkünse gündüz 3-4 saat ara ile, gece ise 1-2 defa verilmelidir. Mama alan bebeklerde gece beslenmesine ihtiyaç yoktur.

Ek gıdalara 4-6 arası başlanmalıdır. 4 aydan önce başlanmamalı, 6 aydan sonraya kalmamalıdır. Çünkü bundan daha sonra başlanan gıdalara bebeğin alışması daha zordur 4-6 ay arası pencere dönemi olarak adlandırılmakta ve ana besin ögeleri bu aylar arasında bebeğe tanıştırılmalıdır.  Bu aylarda bebeğe tanıştırılan gıdaların zaman içinde tolerans geliştirdiği ve alerjiyi önlediği tespit edilmiştir. Burada amaç:

  • Bebeği doyurmak değil tattırmak,
  • Farklı lezzetlere bebeği alıştırmak
  • Farklı alerjik maddeler ile bebeği tanıştırmak,
  • Çiğneme yutma alışkanlığı kazanmaktır.