İnfantil kolik

Genellikle sağlıklı bebeklerde, 2-3 hafta ile 4 ay arasında, haftada 3 günden fazla, günde 3 saat kadar süren ağlama nöbetleri olarak tanımlanır. Genellikle akşam saatleri başlar ve geceye doğru son bulur. Ayaklarını karnına çekerek ağlar. İnfantil koliğin bebeklerde görülme sıklığı % 17-30 arasındadır. Sigara içen annelerin bebeklerinde çok daha sık görüldüğü, anne sütü alanlarda daha az görüldüğü saptanmıştır. Ayrıca annenin duygusal durumunun da bu konuda etkili olduğu bilinmektedir. Stresli, deneyimsiz sinirli ve sabırsız annelerin bebeklerinde daha fazla gözlendiği dikkati çekmektedir. Bebeklerdeki bağırsak florası bozukluğundan kaynaklandığı düşünülmektedir.

İnfantil kolik nedeni şimdiye kadar net olarak saptanmamış, kendiliğinden geçen ve kalıcı sorun yaratmayan bir durumdur. Koliğin nedeni henüz bilinmemekle beraber; anne sütü alan bebekte annenin yediklerine allerji, mama alan bebekte mamanın içeriğine allerji, sindirim sisteminin tam olgunlaşmamış olması, artmış barsak gazı, bebeğin günlük rutinindeki değişiklikler, annenin endişesi/olumsuz duyguları ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir.

Kolik sırasında bebek ayaklarını karnına çekerek, yüksek sesle, aşırı ağlar. Karın sert, gergin ve şiştir. Bağırsak sesleri artmıştır. Bu durum 2-3 saatin sonunda kendiliğinden geçer. Bu durum genellikle sindirim sisteminin gelişmesi sonucu bebek 3-4 aylık olduğunda kendiliğinden geçer.

  • Annenin sigara, çay, kahve gibi uyku kaçıran, taşikardi yapan maddeler kullanması sütten geçerek bebeği de etkiler ve bebekte de bu tarz bulgular görülür. Bu maddeler kolik sancılarının artmasına sebep olur.
  • Gaz sancılarını azaltmak için bebekler dik pozisyonda beslenmeli, her beslenme sonrası gazları çıkarılmalıdır.
  • Bebeklerde cilt sorunları, kusma, iştahsızlık, kanlı dışkılama, kilo alamama gibi yakınmalarda varsa süt alerjisi olabileceği unutulmamalıdır.

Gazlı bebeklere nasıl yardımcı olalım?

  • Bebeğinizi rahatlatmak için öncelikle sizin rahat, sabırlı ve anlayışlı olmanız gerekmektedir. Her bebeğin ağlamasını farklı yöntemlerle durdurabilirsiniz. Fakat tüm bebekler için geçerli olan, kendisini güvende hissetmesidir. Bu şekilde anne ile bebek arasında sevgi ve güven bağı kurularak bebeğin kaygısı azaltılmalı, huzurunu sağlanmalıdır. Gaz sancıları tuttuğunda, anne-baba sakin olmalı, bebeği kucağına alıp, ninniler mırıldanıp, kucağında gezdirmeli, bebeği sakinleştirmelidir.
  • Ritmik hareketler ve devamlı sesler (elektrik süpürgesi veya saç kurutma makinesinin sesi gibi) sakinleştirici olabilir. Arabaya binmek, araba sesi bebeği rahatlatabilir.
  • Annenin stresi ile bebek de gerileceğinden annenin huzurunu temin edilmeli ve dinlenmesi sağlanmalıdır. Kolik ağrıları sırasında aşırı tepkilerden ve gerginlikten kaçınmalıdır.
  • Etraftaki uyaranların bebeği rahatsız ederek ağlamasına neden olmaması için özellikle akşam saatlerinde etrafın sakin ve huzurlu olması, ses ışık gibi uyaranların minimuma indirilmesi gerekmektedir.
  • Kolik saatlerine yakın ılık bir banyo yapılmalı ve banyo sonrası gaz masajı yaparak karın rahatlatılmalıdır.
  • Hava yutacağı için az beslemek, rahatlatmak için devamlı beslemek sakıncalıdır. Yeterli emdi ise bir süre beslemeden oyalamaya çalışmalıdır. Bazen bebek gazlı olduğu zamanlarda beslenmek istemeyebilir.
  • Karnına ütü ile kızdırılmış havlu veya sıcak su torbası koyarak karın kaslarını gevşetmek gerginliği azaltmak işe yarayabilir.
  • Annenin gaz yapan yiyeceklerden sakınması bazı doktorlar tarafından kabul gören bir uygulamadır. Ancak gaz yaptığı bilinen gıdaların çoğu, çok besleyici, bol süt yapan gıdalardır ve emziren annenin diyetinden çıkarılması sütün kalitesi konusunda endişeler yaratır. Anne hangi gıdayı keserse kessin, bebek gazlı bir bebekse kolik sancılarına engel olamayacaktır. Bu nedenle annenin kendisine dokunmayan, kendisinin severek yediği her şeyi yemesi, sütünün kaliteli ve bol olması bebeği için daha önemlidir. Benim düşünceme göre hiçbir gıda kesilmemeli ve anne kendisi rahatsız olmadıkça dilediğince beslenmelidir. Annenin tespit ettiği, kendisi yedikten sonra bebeğinin çok huzursuz olduğu bazı gıdalar varsa onlardan uzak durabilir.