Aşı gelişmiş toplumlarda uygulanan, bağışıklık sistemini uyararak, mikropların zararlı etkilerini azaltan, ancak kişinin bağışıklık sistemini bu hastalığa karşı programlayarak, bundan sonra o hastalık mikrobu ile karşılaştığında mikrobun hastalık yapıcı etkisini yok eden, hastalık etkilerinin görülmesini engelleyen, hastalığın başlamadan geçmesini sağlayan koruyucu bir ilaçtır. Her zaman o hastalığın mikrobundan daha güvenlidir.
Ülkemizde aşı takvimi gelişmiş ülkeler örnek alınarak, kendi ihtiyaçlarımız göz önünde bulundurularak, Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan “Aşı Danışma Kurulu” tarafından hazırlanmakta ve Sağlık Bakanlığının imkanları dahilinde uygulamaya konmaktadır. Birçok aşı ücretsiz olarak tüm çocuklara uygulanmaktadır. Zaman zaman ülkenin ihtiyacına göre aşı takvimi yeniden düzenlenmekte, bazı aşılar ilave edilmekte, bazı aşılar çıkarılmaktadır. Mesela uygulanan Kızamık Aşısı kampanyalarından sonra Kızamık hastalığı ülkemizde oldukça azalmıştı ve aşı takviminde Kızamık aşısı tek doz olarak 1 yaşta uygulanıyor ve pekiştirme dozu 6 yaşta, ilkokul 1. sınıfta yapılıyordu. Ülkemizde aşılanma oranları düşmeye, kızamık hastalığı görülmeye başladı. Tekrar kızamık salgınlarından korkulduğu için Kızamık aşısı 9. ve 12. ayda olmak üzere 2 doz yapılmaya başlandı ve pekiştirme dozu ise 4 yaşa alındı.
Yani ülkemizde uygulanmakta olan aşı takvimi gelişmiş ülkelere (ABD, Avrupa) benzer ve kendi ülkemizin dinamikleri de göz önüne alınarak planlanmakta ve uygulanmaktadır. Tereddütsüz her çocuk aşılanmalıdır. Unutmayın ki aşı her zaman o hastalığın kendisinden çok daha güvenlidir. % 95 aşılanan toplumlarda hastalıklar görülmediği için kendinizi aşısız da güvende hissedebilirsiniz. Ancak dünya küçük ve aşısız bir Dünyalı ile temas etmek çok da zor değil. Son günlerde Corona virus ile yaşadığımız deneyim virüslerin nasıl bulaşabildiğini, nasıl bir anda dünyaya yayılabildiğini gösterdi. Keşke onun da aşısı olsa da Kızamıkta, su çiçeğinde, kuduzda, çocuk felcinde olduğu gibi bu virustan da korunabilsek.
Hep-B (Hepatit B), B tipi Sarılık hastalığının aşısıdır. Doğumda, 1 aylık ve 6 aylıkta uygulanmak üzere 3 dozdur.
BCG (Bacile Calmette Guerin Aşısı) (Verem aşısı) 30-60 günler arası tek doz olarak uygulanır.
KPA (Konjuge Pnomokok Aşısı), Zatüre hastalığının aşısıdır. 13 adet pnomokok’a karşı korur. 2.,4. aylarda 2 doz ve bir yaşında pekiştirme dozu olmak üzere 3 doz olarak uygulanır.
DaBT-İPA-HİB (Difteri, Aselüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio (Çocuk Felci) ve Hemofilus İnfluenza tip B ) aşısıdır. Yani Beşli karma aşı olarak bilinir. 2.,4.,6. Aylarda olmak üzere 3 doz ve 1.5 yaşında pekiştirme dozu olmak üzere toplam 4 doz olarak uygulanır.
OPA (Çocuk Felci), Ağızdan verilen çocuk felci aşısıdır. 6. ve 18. aylarda olmak üzere 2 dozdur.
Suçiçeği aşısı bir yaşta tek doz olarak yapılmaktadır.
KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak aşısı) 1 yaşta ve 4 yaşta olmak üzere 2 doz yapılmaktadır.
Hep-A (Hepatit A), A tipi Sarılık hastalığının aşısıdır. 1.5 ve 2 yaşta olmak üzere 2 doz olarak uygulanır.
DaBT-İPA (Difteri, Aselüler Boğmca, Tetanoz, İnaktif Polio) Aşısıdır. Dörtlü Karma aşı olarak bilinir. 4 yaşta uygulanır.
TD (Erişkin tip Difteri Tetanoz Aşısı) 13 yaşta tek doz olarak uygulanır.