Cenin pozisyonu giderek gevşemeye ve bebeğiniz ayaklarını uzatarak yatmaya başlar, elleri yumruk şeklindedir. Dik tutulduğunda başını dik tutabilir. Yüzükoyun yattığında kafasını sağdan sola çevirebilir. Kollarını istemli hareket ettirmeye başlar. Tam hedefleyemez. Oyuncağa tesadüfi çarpar. Eline tutturulan oyuncağı kısa süreli tutabilir. Ellerini keşfeder. El hareketlerini izlemeye başlar.
Duygularını ifade etmek için homurdanma, agulama, vızırdama, çığlık atma, gülümseme gibi ifadeler başlar. Hareket eden cisimleri izlemeye başlar. Göz göze gelmeye başlar. Bu onun ilk zeka kıvılcımlarıdır. Mutluluk, üzüntü, kızgınlık gibi duyguları anlar. Özellikle ses de bu duygulara eşlik ederse daha iyi anlar. Mutlu veya mutsuz olduğunu belli eder.
- Mutlu olduğunda sizin yüzünüze bakar, size doğru uzanır, gülümseyebilir, agulama, mırıldanma şeklinde sesler çıkarır. Yüzünde mutlu huzurlu bir ifade vardır.
- Kızgın olduğunda ağlama veya donup kalma,
- Üzüldüğünde donup kalma, ağız hareketleri, uzağa bakma,
- Rahatsız olduğunda ağlama sızlanma, kıpır kıpır hareket etme, daha hızlı nefes alma, mutsuz yüz ifadesi gibi tepkiler verir.
Ay sonuna doğru giderek bilinçli olarak gülümser. Bu aylarda söyleneni anlamaya başlar. Ses ile size cevap vermeye, konuşmayı çözmeye başlar. Sizin konuşmanızı aktif olarak dinler ve size cevap vermeye çalışır. Uzaktan bile olsa konuşun. Dinler ve mesafeyi fark eder. Bu dönemde sesli harfleri çıkarmaya başlar. Keşfettiği bir sesi deneyimlemeye, kendi sesini tekrar etmeye başlar. Onun söylediklerini tekrar ederek ona cevap vermeye, ondan cevap bekleyip bir diyalog oluşturmaya çalışın. Gözleri bir şeye bakıyor mu? Belki de bir cisimden bahsediyordur. Onu dikkatli izleyip anlamaya başlayın
Geceleri uzun uyumaya başlayabilir. (4-6 saat) (6 hafta-6 ay arası) Bu sıralar bebeğe uyku alışkanlığı vermek için çok erken olmakla beraber gece uykusuna geçmeden önce “uyku ritüeli” denilen, en az yarım saat süren, 4-5 adımdan oluşan uyku öncesi hazırlığı başlamalı ve bu hazırlık ile bebek uzun gece uykusuna şartlanmalıdır. Bebeği yatağa çok uykulu ama tam dalmadan bırakarak, yatağında kendi kendine uykuya dalma alışkanlığı unutturulmamalıdır.
Bebeğiniz artık neden sonuç ilişkisini anlamaya başlar. Ağladığında ihtiyaçlarının karşılandığını anlar. Bazı rutinleri anlamaya başlar. Annenin ayak sesini duyduğunda annenin geldiğini, yatak odasına gittiğinde uyuyacağını, su sesi duyduğunda banyo yapacağını anlar. Onun işaretlerini takip ederek, onun ihtiyaçlarına göre günlük rutinler oluşturarak onun da hayatı anlamasını, ve ondan beklenen rutinlere daha kolay uyumlanmasını sağlayabilirsiniz.
Elmanız artık ilk aya oranla daha uzun süreler uyanık kalır. (Maksimum 2 saat) Bu sureleri değerlendirin. Onunla uyanık zaman geçirin. Müzik dinletin. Çocuk şarkıları, Klasik müzik, özellikle Mozart veya sevdiğiniz başka müzikler olabilir. Bebeğiniz hangisini seviyor? Bebekler doğa sesleri (yağmur sesi, dalga sesi, su sesi, rüzgar sesi), saatin tik takları gibi sesleri de severler. Bebeğinizin sakin ve dikkatli zamanlarını yakalayın. Bu zamanları iyi değerlendirin. Bir resmi anlatmak, şarkı söylemek, yemek tarifi yapmak hepsi olabilir. Kitap okumaya, onunla renkli çocuk kitapları bakmaya başlayabilirsiniz. Ona adı ile seslenin. Henüz cevap veremez ama şimdi öğrenme zamanı. 5 duyusuna hitap eden her uyaran öğreticidir
Bazen sessiz kalmak isteyebilir. Fazla uyarıdan rahatsız olabilir. Kucaktan kucağa geçmek, değişik uyaranlara aynı zamanda maruz kalmak onu yorabilir. Bu gibi durumlarda konuşamaz ama yüz ifadesi ile duygularını anlatabilir. Dudaklarını bükebilir, gözlerini ayırabilir, kaşlarını çatabilir, alnını büzebilir. Mutsuz olduğunda ağlayabilir, uzaklara bakabilir, başını arkaya atıp karnını öne atıp yay gibi gerilebilir.
Elmanızın sırt ve ense kaslarının gelişimi için onu uyanıkken yüzükoyun yatırın. Ense kaslarının güçlenmesi başını tutması için gereklidir. Yüzükoyun oynamaya alışan bebek ileride dönmeyi ve emeklemeyi de daha kolay başaracaktır. Renkli desenli, ses çıkaran oyuncaklı örtüler, yastıklar karın üstü yatmayı daha çekici kılabilir. Göğsünün altına katladığınız bir havlu koyarak yükseltebilirsiniz. Karşısına bir ayna, kontrast renklerde kartlar veya bir oyuncak koyarak oyalanmasını sağlayabilirsiniz.
Bu ayın sonuna doğru yumruklar açılmaya başlar. Yavaş yavaş kendi kendine oyalanmaya başlar. Yukarıdan sallanan oyuncaklar ilgisini çekecektir. Objeleri yakalamak üzere uzanmaya başlar. Yakalama istemsiz ve otomatiktir. Kendisi istemli olarak uzanıp yakalayamaz ama avucuna koyulan şeyi kısa süre tutar. Objelere kabaca vurabilir. (Dikkat! Sıcak sivri objeleri bebekten uzak tutun.) Pek çok farklı obje gösterin. Bunun için parlak renkli, dinlemesi, dokunması, izlemesi ilginç olan ama ağzına götürdüğünde yutma riski olmayacak kadar büyük oyuncaklar seçin. Yakalaması, ulaşması için onu cesaretlendirin. Eline küçük bir çıngırak tutturmaya çalışın, onunla nasıl ses çıkaracağını, sallamayı öğretin. Eline kolay tutabileceği oyuncaklar verin. (Zürafa Sophie kolay tutabileceği 5 duyusuna hitap eden güzel bir oyuncaktır.
Bazı bebekler bu aylarda özellikle akşamüzeri huzursuz olurlar ve sebepsiz ağlama krizleri olabilir. Haftada 3 günden fazla, günde 3 saatten fazla süren sebepsiz ağlama krizlerine kolik diyoruz. Bu bebekleri rahatlatmak için yüzükoyun yatırmak, karın masajı yapmak, karnına sıcak uygulamak ve bazı ilaçlar kullanılabilir. Ancak hemen hemen hiçbir şey bu tabloyu tam anlamı ile tedavi edemez. Ancak çok kucakta tutulan, sevgi ve şefkatle büyütülen, huzurlu ailelerin çocuklarında bu tablo çok daha nadirdir. Bu bir hastalık değildir. Sindirim sisteminin olgunlaşması için geçen süre olarak kabul edilmeli ve telaşa kapılmamalıdır. Ne olursa olsun merak etmeyin bu tablo 3.5-4 ay civarı bitecek.
Siz hala karmaşık duygular içinde olabilirsiniz. En mutlu kişi olmanız gerektiğini düşünüp, aynı zamanda öyle hissetmediğinizi fark etmek sizde sukut-u hayal yaratır. Çok değer verdiğiniz, en güzeli, en doğruyu yapmak istediğiniz bir varlık karşısında çaresiz hissediyorsunuz. Üzülmeyin, kendinize zaman ayırın. Çok kısa zamanda bu sorunu çözeceksiniz. Bebeğinizin sizi yönetmesine izin verin. Bu konuda o sizden başarılıdır. Ona güvenin. İç güdülerinizi dinleyin. Güvendiğiniz aile büyüklerinden, eşinizden yardım alın. Onlar size baksınlar, siz bebeğinize… Unutmayın, bir bebeği büyütmek için bir kabile gerekir. Hem sorumluluğu, hem de bakımı paylaşmak size iyi gelecektir.
Artık yeniden cinsel hayatınıza dönebilirsiniz. İlk altı ay anne sütü ikinci bir gebelikten sizi koruyabilir ancak korumanın ne zaman biteceği belli olmaz. Bu nedenle anne sütüne güvenmemeli ve doğum kontrolü konusunda tedbir almalısınız. Bu dönemde sekse karşı ilgisiz olmanız normal. Aranızda sex olmasa da eşinizle aranızdaki sevgiyi pekiştirin. Onunla flört edin, heyecanı canlı tutun. Kendinizi anormal sanmayın. İstatistiklere göre sadece %17 anne 40 gün içinde normal sex hayatına dönebilmiştir. Şu anda hormonlarınız menopozda gibi. Bu sizi kötü etkiliyor olabilir. Rahat olun, doğaya güvenin. Hepsi geçecek merak etmeyin. Post partum depresyona dikkat.
2 Aylık Elmanın Beslenmesi:
Anne sütünüz yettiği sürece ilk 6 ay sadece anne sütü, yetmediği durumlarda formül mama takviyesi yapılır.
Anne sütü yeterli olmayan anneler takviye mama vermek için asla biberon kullanmamalısınız. Biberona alışan bebekler daha sonra anne memesini almakta zorlanırlar. Bu konuda doktorunuzdan görüş alın ve biberonsuz mama verme yöntemlerini öğrenmeye çalışın.
Anne sütü hiç olmadığında ya da anne sütü ile devam etmek mümkün olmadığında biberonu rahatlıkla kullanabilirsiniz.
2 aylık Elmanız:
- Seslerle, mimiklerle cilve yapar, dış dünya ile ilişkisi gelişir. Daha az ağlar.
- Yalnız bırakılırsa protesto eder. Sosyal olmak ister.
- Farklı renk ve oyuncaklardan hoşlanır. Uyaranlara yanıtı çeşitlenir.
- Objeye uzanır, tesadüfi yakalayabilir, birkaç saniye tutabilir.
- Yavaş hareket eden objeyi bir yandan diğer yana kadar izleyebilir.
- Kafasını objeyi görebilmek için çevirir.
- Yüzükoyun yatarken dirseklerden destek alarak başını kaldırabilir.
- Başını ve gövdesini daha iyi kontrol eder, hareketleri daha az kütleseldir.
- Hareketleri daha gelişir. Her şeyi gözler, yakalar ve emmek için ağzına götürür.
- El ve parmakları ile ilgilenir, uzun süre onlara bakar. Elini kullanmaya başlar, kollarını hareket ettirir.
- Görmesi neredeyse tamdır. Objeleri tüm ayrıntıları ile görür.
- Uyku, uyanıklık ve yeme düzeni daha belirginleşir
Bu ay
- Sağlık kontrolleri, gelişiminin değerlendirilmesi, aşıları ve bu aya uygun tavsiyeler için doktorunuzu ziyaret edin.
- Bu ay:
- BCG (Verem aşısı),
- Karma aşı (Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci, Menenjit),
- Pnömokok (Zatüre) aşılarının ilk dozunu olacak.
- Meningokok aşıları (benekli menenjit aşıları) ACYW tiplerinin aşısı ( Nimenrix ve Menveo) ve B tipi aşı (Bexsero) da bu aydan itibaren başlanabilir. Özel aşılardandır.
- Devlet takviminde olmayan Rotavirus aşısı da 6 haftadan itibaren yapılabilir.
Bundan sonra devlet takviminde olmayan Rota virüs aşısı ve Meningokok aşıları için doktorunuzla konuşarak, bütçenize göre uygun bir aşı planı yapmalı ve o takvimi uygulamalısınız.
- D vitamininize devam ediyorsunuz değil mi?
BU AYA UYGUN OYUNLAR, OYUNCAKLAR:
- Oyun halısı
- Yüzükoyun yatma (boyun kasları gelişimi)
- Yumuşak oyuncaklar,
- Çıngıraklar
- Müzik,
- Renkli kartpostallar, Aynalar
- Dönence
- Kolay tutabileceği oyuncaklar (Zurafa Sophie)
Not: Her bebeğin gelişimi farklıdır. Her biri başka bir alanda ileri olabilir. Bebeğinizi asla diğer bebeklerle karşılaştırmayın. Ayına uygun gelişmediğini düşündüğünüzde doktorunuza danışın.