Küçük yaramaz böcek artık döne döne yer değiştiriyor. Bazı bebekler dönmeden önce oturmaya hatta emeklemeye başlayabilir. Bazıları oturduğu yerde popo üzeri yer değiştirir, bazıları komandolar gibi karın üzeri sürünebilir. Bu yer değiştirme hareketi onun için çok eğlenceli olsa da sizin için oldukça zorlayıcı olabilir. Asla bebeğinizi yüksek yerde tek başına bırakmamalısınız. Hatta yerde bile sürekli gözlemelisiniz. Evde ilaçlar, deterjanlar, parmak sıkıştıracak kapaklar, elektrik prizleri, sivri köşeler bebeğiniz için tehlikedir. Bu konularda tedbir aldığınıza emin olun.
Bebeğiniz yüzükoyun durmaya alışıksa emeklemeyi daha kolay deneyimler. Yüzükoyun yatarken karnının altına sosis şeklinde bir minder koyarak onu yükseltin. Bu şekilde yer çekimine karşı yükselebileceğini öğrenir. Kollarını öne uzatarak elleri ile yere dokunacak, dizlerini karnına doğru çektiğinde dizleri üzerinde durabildiğini fark edecek ve emeklemeye daha kolay geçebilecektir. Biraz ilerlediğinde sosis minder dönerek küçük Elma’ya yardımcı olacaktır. Emekleme için kol bacak kasları gibi büyük kaslarını kuvvetlendirmesi gerekmektedir. Onu harekete heveslendirmek için oyuncaklarını biraz uzağa bırakın ve kendisinin uzanarak, emekleyerek alması için teşvik edin. Uzanamadığında ağlayacak ve sizden isteyecektir. Ona oyuncağı vermeyin ama alabilmesi için ayaklarından hafif itmek, vücudunu o yöne döndürmesi için hafifçe çevirmek gibi hareketini kolaylaştırıcı hamleleri öğretebilirsiniz. Bu şekilde oyuncağa kendisi ulaşmayı becerebilir ve daha sonra da bu deneyiminden cesaret alarak kendisi uğraşır. Yapamadığı hiç bir harekete zorlamayın, ama istediğini de kolayca vermeyin. Biraz çabalaması ve çeşitli hareketleri deneyimlemesi gerekir. Böylelikle yerde kendi kendine çabalayan bebek ağırlık merkezini sağdan sola aktarmayı, kaslarını kullanmayı, bedenini itmeyi, yer çekimine karşı yükselmeyi öğrenir.
Elmanızı yere bastırabilirsiniz ama sakın kendisini taşıması için kendi bacakları üzerine bırakmayın. Bacaklarının onu tamamen taşımasını beklemeyin, onu siz taşıyın ama ayaklarının yeri fark etmesini, dizlerini açıp kapatarak zıplama hareketini deneyimlemesini sağlayın. Koltuk altlarından tutun, bebeğinizi siz taşıyın ve zıplaması için hafifçe onu kaldırıp indirin. Bundan çok hoşlanacaktır. Kendisi de hop hop zıplayacak ve çok eğlenecektir. Bu ilerisi için iyi bir egzersizdir. Yürüyebilmesi için gereken kasların kuvvetlenmesini sağlar. Kendisi tutunup ayağa kalkmadan, yere basarak kendi ağırlığını taşıması için bırakmayın.
Bu dönemde ince motor fonksiyonları hızla gelişmektedir. Objeleri bir elden diğerine geçirebilir. Parmaklarını kullanma becerisi artmıştır. Minik şeyleri işaret parmağı ve başparmağı ile tutabilir. Oyuncakların küçük kısımları ile ilgilenir. Dikkat! Düğmeler, bozuk paralar, küçük oyuncaklar gibi küçük parçalı objeler ortada kalmasın, nefes borusuna kaçabilir.
Bebeğiniz bu dönemde başka kişilerin dikkatini çekmeye çalışır. Yabancıları yadırgamaya devam eder. Kendisi ile pozitif ifadeler ve mimikler ile ilgilenen kişilerle hemen arkadaş olur, ama her durumda en büyük ilgi ve sevgi anneyedir.
Elmanız onayladığınız ve onaylamadığınız davranışları da öğrenmektedir. İyi veya kötü dikkatinizi çekmek için uğraşır. Bu aylarda genellikle yaptıkları hoşunuza gider. Olumlu hareketlerini desteklemeyi ve övmeyi ihmal etmeyin. Büyüdükçe aklı fesatlığa daha çok yatacak ve yaramazlıklar başlayacaktır. Tabii ki yanlış bulduğunuz davranışları desteklemeyerek ve yanlış yönlerini anlayacağı biçimde anlatarak öğretmelisiniz. (meme emerken memenizi ısırdığında emzirmeyi keserek acıdığını söyleyebilirsiniz. Zaten yüz ifadenizden hoşlanmadığınızı anlayacaktır.)
Bu dönemden itibaren Elmanız sizinle ağlama dışında da iletişim kurmaya başlayacak, el kol hareketleri, değişik sesler, bakışlar ile size düşüncelerini ve istediklerini anlatmaya başlayacaktır.
Bu dönemde rahat hareket etmesi için rahat giyisiler giydirmekte fayda var. Dar pantolonlar, sıkı üstler çocuğun hareketlerini kısıtlayacaktır.
Müjde! Bu ayda Elmanıza işaret dili öğretebilirsiniz. Bebeklerin anlama kapasiteleri ve motor fonksiyonları dil gelişiminden önde gider. Dolayısı ile konuşmasalar da çok iyi anlarlar ve o anlamlara uygun hareketler yapabilirler. Ona belli anlatımlar için aynı işaretleri yaparak öğrenmesini sağlayın. Giderken “bay bay” yapmayı, yemek dediğinizde ağzınızı açıp kapamayı, su istediğinizde dudaklarınızı büzmeyi gösterebilirsiniz. İşaret dili onun lisan öğrenmesini kolaylaştıracaktır.
Bebeğiniz bazen sol elini bazen sağ elini kullanmayı tercih eder. Sakın onu diğer elini kullanması için zorlamayın. Hangi tarafını kullanacağı doğmadan önce belirlenmiştir ve 2-3 yaş civarı net olarak o tarafını kullanmaya başlayacaktır. Doğası dışında sizin zorlamalarınızla diğer elini kullandığında, becerisizliklere neden olacaktır.
Elmanızın her döneminde 5 duyusuna hitap eden uyarılar ona öğreticidir. Dokunma duyusunun gelişmesi için yumuşak, sert, sıcak, soğuk değişik dokunuşlardaki malzemeleri eline verin ve bu dokunuşları deneyimlemesini sağlayın. Ben Can doğduğunda dikiş bohçamı çıkardım ve içinde ne kadar değişik kumaş parçası varsa hepsinden ona birer mendil parçası yaptım. Tüller, kadifeler, yünlüler, satenler, naylon kumaşlar, organzalar, danteller… Her biri başka dokuda, başka sertlikte. Bir kumaş parçası, yumuşak bir sünger, buzlukta dondurulmuş bir diş kaşıyıcı ona iyi birer deneyim olacaktır. Suya şap şap vurmak, hem suyun vereceği his, hem de sesi ile iyi bir oyundur. Veya tahta bir küpün yere vurulması ile çıkan ses, iki sert şeyin vurması ile edinilen deneyim Elmanızı oyalayacak ve öğrenmesini sağlayacaktır.
Elmanız bu dönemde okunan bir kitabı dinleyebilecek kadar dikkatini toplayamaz ama siz onunla kitap sayfalarını çevirmeye, sayfadaki resimleri ana başlıkları ile adlandırmaya (mesela küçük kedicik, mavi balık, bir kalem gibi) ve onlarla ilgili kısa hikâyeler anlatmaya başlayabilirsiniz. O da yavaş yavaş kitaplarla ilgilenecektir.
Bu aralar pelüş hayvanlar ilgisini çeker. Hatta birisini özellikle benimseyip, hep yanında isteyebilir. Bu yavaş yavaş sizden kopup özgürleşmeye başladığının işareti olabilir. Sizin yerinize o hayvancığı kendisini rahatlatan arkadaş olarak seçmiş demektir. Eğer kendisine böyle bir arkadaş seçecek ve onunla uyuyacaksa küçük bir hayvan seçmesine çalışın. Yoksa sizin olmadığınız bir zamanda onu yastık gibi kullanarak üstüne çıkabilir, karyolasının parmaklıklarından daha yukarı yükselip düşebilir veya uyurken yüzüne kapatıp boğulabilir.
7 aylık Elmanız özetle:
- Emeklemeye başlar. Bazı bebekler popo üstünde, karın üstünde sürünebilir veya kendine özgü stili yaratabilir.
- Kendini yukarı çekip ayakta durmaya çalışır.
- Değişik gördüğü her objeyi tadarak, sallayarak, koklayarak, atıp vurarak tanımaya çalışır.
- Sosyal olaylara katılmaya çalışır, birey olduğunu hissettirmek ister.
- Kelimeleri ve sesleri taklit etmeye çalışır.
- Dengesi iyice gelişir. Otururken önünde duran bir oyuncağı almak için öne eğilip tekrar doğrulabilir.
- Çok meraklı ve maceracı olur.
- Araştırmak için yanınızdan ayrılır, ancak kısa sürede geri döner.
- Avuç ile kavramak yerine parmaklarını kullanmayı öğrenir.
- Yasak olan şeyleri bilir.
- Neyi istediğini bilir.
7 Aylık Elmanın beslenmesi:
Sebze, meyve, et, tahıllı sütlü kaşık maması, yoğurt, kahvaltı verilebilir. Bebeğinizin sindirim özelliklerine, alerjik durumuna, gelişim özelliklerine göre yavaş yavaş beslenmesi çeşitlendirilir. Günlük beslenme düzenini doktorunuzla birlikte düzenlemelisiniz.
Ona yavaş yavaş eli ile yemesi için fırsat verin. Eli ile tutabileceği ince uzun yiyeceklerden eline verin ve kendisi yemesi için teşvik edin. Bu aylarda ısırmayı öğrenmelidir. Bu dönemde dişi olmadığı düşünülürse verdiğiniz yiyecekler ya damağı ile ezebileceği yumuşaklıkta veya ağızda eriyebilen özellikte ya da kolay koparamayacağı ama ağzına götürdüğünde emerek tadını alabileceği ve böylelikle yeme zevkini fark edebileceği yiyecekler olmalıdır. Sulu bir yiyecek içinde verilen taneler en tehlikeli beslenme şeklidir. Mesela yarı robotlanmış sebze veya şehriye çorbası… Sulu şeyi emerek yutmak isteyen bebeğiniz emdiği sırada karışım içindeki taneler nefes borusunu tıkayarak boğulmasına sebep olur. Damağı ile ezebileceği yumuşaklıkta bütün parça ağzına verildiğinde bu parçayı ememeyeceği için mecburen geveleyecek, ezecek ve yutacaktır. Eline mesela muz gibi, ekmek parçası gibi, kopup parçalanmayacak kadar sağlam, ama damağı ile ezebileceği kadar yumuşak, avucu ile kavrayabileceği ince uzun yiyecekler verin. Kendisi yemeği deneyimlesin. Siz aile sofranıza alın ve onun da eline bir şeyler verin. Yiyecek bir şey olmasa bile kaşık, bardak gibi boş da olsa yemeyi deneyimleyeceği bir fırsat yaratın. Biberonla besleniyorsa hemen uyku öncesi yatarak emmesine izin vermeyin. Sabaha kadar ağızda kalan besin artıkları diş çürüklerine sebep olur. Ayrıca yatarak beslenme orta kulak enfeksiyonlarına zemin hazırlar.
Bu Ay:
- Gelişimini değerlendirmek ve sağlık kontrolü için doktorunuzu ziyaret edin.
- Müjde bu ay aşı takvimine göre aşı yok. Ancak aşı takviminde olmayıp özel aşı olarak uygulanan benekli menenjit aşıları şimdiye kadar yapılmadıysa bu ayda uygulanabilir. Bu konuyu doktorunuzla konuşun.
- D vitaminine devam ediyorsunuz değil mi?
- Demir vermeyi unutmuyorsunuz değil mi? Kilosuna göre artırmayı unutmayın.
OYUNLAR:
Not:
|
Not: Her bebeğin gelişimi farklıdır. Her biri başka bir alanda ileri olabilir. Bebeğinizi asla diğer bebeklerle karşılaştırmayın. Ayına uygun gelişmediğini düşündüğünüzde doktorunuza danışın.