Anne sütü gerçekten bir mucizedir. Her annenin sütü kendi bebeğine özeldir. Anne sütünün içeriği bebeğin ihtiyacına göre beslenmenin başında ve sonunda, term ve preterm doğum olmasına göre, bebeğin gelişimine göre farklılıklar gösterir. Bir bebeğin günlük ihtiyacı hangi maddeden, ne kadar ise anne sütü o kadar madde içerir ve her bebeğin kendi annesinin sütü o bebeğe özeldir ve en ideal besindir.
Anne sütü beslenmenin başında ve sonunda farklılık gösterir. Hiç bir mamada bu özellik yoktur. Memeden ilk gelen sütün karbonhidrat içeriği, sona doğru gelen sütün yağ içeriği yüksektir. Karbonhidrat içeriği fazla olan süt, “ön süt” daha sulu, daha tatlıdır, bebeğin alımını kolaylaştırır, susuzluğunu giderir; insülin salgılanmasını uyarır, ve bebeği acıktırır, arkadan gelen süt, “son süt” ise daha çok yağlıdır, kıvamlıdır; yüksek enerji verir ve doygunluk hissini uyarır. Bir memedeki sütün bittiğini zannederek diğer memeye geçen ve her iki memeyi de azar azar emziren anne, bebeğine sadece bol karbonhidratlı süt verdiğinden, yağlı olan son sütü her iki memeden de alamadığından doygunluk hissi oluşamayacak, bebek sık acıkıp ağlayacak, ve sütün yetmediği zan edilecektir. Anne bu duygu ile strese girecek, mutsuz olacak ve süt salımı azalacaktır. Ayrıca bol süt şekeri içeren ön sütün alınması yeşil, köpüklü dışkılamaya yol açacak, bebek açlık hissettiği için uyuyamayacak, aşırı süt şekerine bağlı barsak hareketleri fazla oluşundan kıvranarak ağlayacak, sık ve sulu kaka yaptığı için ishal oldu sanılacak ve anne sütünün yetmediği/yaramadığı düşünülecek ve mama başlama önerileri ile annenin kafası karışacaktır. İlk günlerde memede süt azken, her iki meme emzirilse bile, süt arttıktan sonra her emzirmede bir memeden emzirilmesi uygun olur. Bu şekilde önce bol karbonhidrat içerikli sütü emen bebekte insülin salınacak ve iştah artacaktır. Sona doğru yağlanan süt doygunluk hissi yaratacak ve bebeğin memeyi bırakmasına sebep olacaktır. Bu yağlı süt mideden 2 saate boşalır ve bebek bu arada tokluk hissedeceği için rahat uyuyabilir. Bu şekilde beslendiğinde sindirim de daha kolay olacağından, barsak hareketleri daha sakin olacak, kolik sancıları daha az olacaktır.
Prematüre doğum yapmış annelerin sütleri diğer anne sütlerinden farklıdır ve fazla miktarda protein içerirler. Prematüre bebekler küçük olduklarından hızlı büyürler ve prematüre bebeklerin annelerinin sütleri bebeği büyütmeye programlanmıştır. İçeriğinde bulunan bol miktarda protein bebeğin büyümesine olumlu etki eder. Ayrıca içeriğindeki proteinlerin oranları, yağ asitlerinin çeşitleri ve içeriğinde bulunan diğer maddeler prematüre bebeğin özelliklerine uygundur ve sindirimine olumlu etki eder. Bu nasıl bir bilgisayardır, nasıl programdır, henüz bilim bunu çözememiştir. Hangi mekanizma ile o bebeğin ihtiyacına göre anne sütünün içeriğinin değiştiği bilinmemektedir.
Anne sütün içeriği ilk günlerde olgun sütten farklıdır. İlk 5 günde gelen süte kollostrum/ağız sütü adı verilir. Bu sütte enfeksiyonlara karşı bebeği koruyan ve hızlı büyüme gereksinimlerini karşılayan özellikler vardır. Kollostrum olgun sütten daha fazla protein içerir ve bebeğin ilk günlerde az emmesine karşılık, çok protein almasına olanak vererek vücudun gereksinimini karşılar. Enfeksiyon ve alerjiden koruyan antikorlar ve akyuvarlar, Sekretuvar IgA, laktoferrin, makrofajlar. T ve B lenfositler gibi mikrobik Prematüre doğum yapmış annelerin sütleri diğer anne sütlerinden farklıdır ve fazla miktarda protein içerirler. Prematüre bebekler küçük olduklarından hızlı büyürler ve prematüre bebeklerin annelerinin sütleri bebeği büyütmeye programlanmıştır. İçeriğinde bulunan bol miktarda protein bebeğin büyümesine olumlu etki eder. Ayrıca içeriğindeki proteinlerin oranları, yağ asitlerinin çeşitleri ve içeriğinde bulunan diğer maddeler prematüre bebeğin özelliklerine uygundur ve sindirimine olumlu etki eder. Bu nasıl bir bilgisayardır, nasıl programdır, henüz bilim bunu çözememiştir. Hangi mekanizma ile o bebeğin ihtiyacına göre anne sütünün içeriğinin değiştiği bilinmemektedir. Kollostrum olgun sütten daha fazla protein içerir ve bebeğin ilk günlerde az emmesine karşılık, çok protein almasına olanak vererek vücudun gereksinimini karşılar. Enfeksiyon ve alerjiden hastalıkları engelleyen faktörlerden zengindir ve bebeğin bağırsağını kaplayarak mikropların hastalık yapmasına engel olur. Kollostrumun bu özellikleri nedeni ile ilk günlerde emme ve anne sütü ile besleme önem kazanır. doğumu takip eden 5. günden sonra artık kollostrum geçiş sütüne, 10. günden sonra da olgun süte dönüşür.