- Doğum anından sonra en kısa zamanda emzirmeye başlayın.
- Hastane kuralları, ailenin gelenekleri, aile büyüklerinin tavsiyeleri ne olursa olsun başarılı bir anne sütü için mümkün olduğunca bebekle aynı odada kalmaya çalışın.
- Bebeğinizle bolca ten temasında bulunun. Hatta çıplak bebeğinizi, çıplak göğsünüze koyun. Orada uyumasına izin verin. Ya da bebeğinizi geceliğinizin içine sokun.
- Emzirirken alabildiğiniz en rahat pozisyonu alın. İlk zamanlar yeni doğum yapmış bir anne olarak yaşadığınız ameliyat ya da doğumun şartlarına uyar bir pozisyonda, mümkün olduğunca rahat bir pozisyon alın. Genellikle yatar pozisyonda olacağınızdan emzirme için ideal olmasa da olabildiğince yastıklarla kendinizi ve bebeğinizi rahat ettirmeye çalışın. Bu stresli dönem bitip kendi sağlığınıza kavuştuğunuzda kendinize ayaklarınızı uzatabileceğiniz, kolunuzu dayayabileceğiniz, başınızı yaslayabileceğiniz bir koltuk edinin. Belinize destek olacak bir emzirme yastığı işinizi daha da kolaylaştıracaktır.
- Bebeğiniz her istediğinde, her ağladığında memeye tutun.
- Bebeğinize sağlığını tehdit eden başka bir gerekçe olmadıkça anne sütü dışında hiçbir şey vermeyin, verilmesine müsaade etmeyin. Biberonla su veya şekerli su verme alışkanlığı hala süregelmektedir. Bu gibi uygulamaların bebeğe hiçbir yararı olmadığı gibi anne sütü alımını engelleyebileceğinden zararı dokunabilir. Sütünüz gelmedi ise bebeğin aç kalacağı endişesine kapılmayın. İlk günlerde bebeğin midesi bol miktarda sütü sindirebilmek için yeterli değildir. İlk emmeler genellikle boş emmelerdir ve anne sütünün gelmesi için masaj niteliğindedir. Meme ucunun bebek tarafından uyarılması anne sütünün salgısını artırır. İlk 1-2 gün sütünüz gelmemiş olabilir. Endişe etmeyin. Bebeğiniz ilk günlerde çok az süte ihtiyaç gösterdiğinden bu süt normalde bebeğinize yetecektir. İlk gün bebeğin midesi bir kiraz tanesi büyüklüğündedir. (5-7 ml) 3-7. Gün bir ceviz (20-25 ml), 1 haftalıkken bir kayısı (45-50 ml), 1 aylıkken (80-150 ml) büyüklüğündedir, O nedenle de ilk günler miktarı bize çok az gelen (yaklaşık40ml/gün) kolostrum, bebek için yeterlidir, ve bebek çok az süt ile doyar. günden sonra sütünüz artacak ve ilk hafta sonunda memeleriniz gerilecektir. Doğa anne ve bebeği korumaya yönelik, kendi kurallarını koymuş, kendi çözümlerini üretmiştir. Her ağlamada, yani bebeğinizin acıktığını düşündüğünüzde bebeğinizi emzirin. En başarılı emzirme bebeğin istediği zaman olur. Uyuyan veya uyuklayan bebeğe meme vermeye çalışmayın. Bebek aktif olmadığından memeyi iyi tutamaz ve ememez. Bebek aktif olduğunda sık sık emzirerek 2-3 gün içinde memelerinizi dolduracak süte kavuşabilirsiniz. Başarılı bir emzirme 2-3 emme ile olamayabilir. Moralinizi bozmadan, kendinize ve bebeğinize zaman tanıyın. Sakin olun ve her fırsatta deneyin. Deneyip yanılarak doğru metodu bulabilirsiniz.
- Emzirme öncesi ellerinizi yıkayın. Mikroplar memeden bebeğe geçmez. Anne sütü içindeki koruyucular memeden mikrop kapmaya engel olur. Memenizin ucunu sadece su ile silmeniz ve bir iki damla anne sütü ile meme ucunu ıslatıp kurumaya bırakmanız yeterli olacaktır. Mikroplar bebeğe ellerinizden bulaşır. O nedenle el temizliğine dikkat ediniz. Bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız yine rahatlıkla emzirebilirsiniz. Bu durumda da emzirmeden önce ellerinizi yıkayın ve emzirirken bir maske kullanın.
- Bebeğiniz emerken memenizin acımasına izin vermeyiniz. Doğru emzirme, meme ucu bebeğin ağız boşluğu içinde olduğu, bebeğin dudakları ile meme ucu etrafındaki koyu renkli bölgeye bası uygulayarak emdiği şekildedir. Bu pozisyonda bebeğin alt dudağı dışa dönmüştür ve sizin memenizin ucu bebeğin ağız boşluğu içindedir ve damağa yapışmıştır. Sıkışmadığı için acımaz. Eğer memenizin ucu acıyorsa bebek meme ucunu doğru tutmamıştır. Bu durumda memenizi bebekten kurtarın. Nasıl kurtaracaksınız? Memenizi çekerek bebeğinizin ağzından çıkarmaya kalksanız bebek daha güçlü tutacak ve sizin memeniz daha fazla acıyacaktır. Ayrıca daha sıkı tuttuğu için kendinizi kurtaramayacaksınız. Bu durumda küçük parmağınızı memenin yanından bebeğin ağzına doğru itin. Memeniz ancak bu şekilde bebeğin ağzından kurtulacaktır. Sonra doğru biçimde tekrar tutturmaya çalışın. Memenizi az sağarak ucuna süt gelmesini sağlayın. Meme ucunu bebeğinizin dudağına yanağına sürün. Bebeğiniz ağzını açtığında olanca büyük bir kısmını ağız içine sokmaya çalışın ve meme ucunun ağız içinde boşlukta kalmasına dikkat edin.
- Emzirdikten sonra meme uçlarınızı anne sütü ile ıslatın, kurutun ve ucuna badem yağı, zeytin yağı, lanolin gibi doğal bir yağ sürün ve üzerine temiz bir havlu bez, ya da daha iyisi bir göğüs pedi kapatarak, uçlarının temiz ve kuru kalmasını sağlayın.
- Uygun bir sutyen giyin ve ağırlaşan memelerinizin sarkmasını engelleyin.
- Sık sık emzirin ve memenizin boşalmasını sağlayın. Bebeğiniz emdikten sonra hala memenizde süt varsa kalan sütü sağın. Memeniz boşaldıkça sütünüz bollaşacak ve memeniz yeniden süt dolacaktır. Bebeğin memedeki sütü tam bitiremediği durumlarda, memede süt kalacağından beyne giden emir “yeterince süt var, süt yapımını durdur” olacaktır. Memede süt olmadığında beyne “süt yap, süt yap” emri gidecektir. İlk zamanlarda bebeğiniz küçük olduğundan memenizi tam bitiremeyebilir. Kalan sütü sağarak -20 derece derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu şekilde sağılarak saklanan sütler 6 ay kadar saklanabilir ve ileride gerek süt olarak, gerek sütlü yiyecekler hazırlanarak tüketilebilir. Süt sağmak için memeden sütün direkt biberona aktığı kapalı bir sistem tercih etmelisiniz. Elle çekilen ya da pilli/elektrikli sistemler mevcuttur. Süt sağarken ne kadar temiz sağarsanız derin dondurucuda o kadar uzun süre saklayabilirsiniz. Sağdığınız kaplar, pompa steril edilmiş, meme ucunuz temizlenmiş, elleriniz yıkanmış olmalıdır. Derin dondurucuda mikrop üremez ama süt kullanmak üzere çözülürken içinde kalan az da olsa mikroplar üreyebilir. O nedenle sütün temizliği önemlidir. Süt kullanmak üzere çözülürken süt kabı sıcak su içine daldırılarak hızlı çözülmelidir.
- Her emzirmede, bir memenizi verin. Sütünüzün yetmediği durumlarda, iki memeyi birden vermek gerektiğinde, her defa diğer memeyi önce verin ve en azından bir memenin tamamen boşalmasını sağlayın. (ilk başlanan meme tam boşalacaktır.)
- Bebekler memeyi iyi tutmuşlarsa, yutkunarak emiyorlarsa ilk 5 dakikada emeceklerinin % 80’ini, ilk 10 dakikada % 90’ını emerler. Geri kalan zamanda açlık nedeni ile değil zevk için emmektedirler. Dolayısı ile bebeğiniz kısa süre emdiğinde üzülmeyiniz.
- Bebeğiniz emerken her bir emmeye bir yutkunma eşlik ediyorsa aktif emiyordur; memenizin ucu ile oynuyor mıç mıç ses çıkarıyor ama yutkunmuyorsa keyif yapıyor, meme ile oynuyordur.
- Emzirme aralarını bebeğiniz ayarlar. Bebeğinizi emzirirken memede uyumasına izin vermeyin. Özellikle ilk günler küçük ve yorgun olduğundan 3-4 yudum emdikten sonra uyuya kalırlar. İyice doymayan bebek uyuyamaz, uyusa da erken uyanır ve tekrar emmek ister. Bebeğiniz iyi doymuşsa, iyi uyur ve tekrar acıktığında uyanarak meme için ağlar. O sıra aç olduğu için, uyanık ve aktif olduğu için iyi emer. Eğer az emmiş ve uyuya kalmışsa burnunu kaşıyın, kafasını kaşıyın, ya da omuzunuza koyarak sırtını ovalayın ve gaz çıkarmaya çalışın. Bu şekilde uykusu açılan bebek yine emmeye devam edecek ve karnını iyice doyuracaktır. Sonrasında iyi doyan bebek iyi uyuyacaktır.
- Bebeğiniz büyüdükçe emmeyi iyice öğrenecek ve emerken zevk duymaya başlayacaktır. Elleri ile anne memesi ile oynayacak, arada etrafta olan seslere dönecek ve tekrar memeyi kaparak emmeye devam edecektir.