Doğumdan birkaç gün sonra bebeğinizin göbeğindeki kordon kalıntısı koyu bir renk alır, kurur, sertleşir ve 7-10 gün sonra düşer. Göbek kordonu anne karnında direkt bebeğin kalbine giden bir damarın ucudur ve doğum anında bu damar kesilerek işlevsiz bırakılmıştır. Giderek kuruması ve kapanması gerekir. O nedenle göbek bakımı önemlidir. Buradan bulaşacak mikroplar direkt bebeğin kalbine giderek tüm vücuda yayılacak ve çok ciddi bir enfeksiyona neden olacaktır. O nedenle göbek bakımı önemlidir. Amaç bir an önce kuruması ve düşmesidir. Bu şekilde o damar da kapanmış ve kalbe giden bu yol tıkanmış olacaktır.
Göbek bakımı için değişik görüşler vardır. Bir görüşe göre hiç bir şey sürmemek, sadece temiz tutmak önerilirken, bir diğer görüşe göre alkol sürmek ve kurumasını hızlandırmak düşünülür.
Banyo konusunda da değişik görüşler vardır. Bir kısım uzman göbek düşene kadar banyo yaptırmamayı önermektedir. Göbeğe su temas etmeden bebeği silerek temizleme önerilmektedir. Göbeği temiz tutmak ise herkesin ortak görüşüdür. Bu nedenle bir kısım uzman ise temiz tutabilmek için banyo yapmayı tavsiye ederler. Göbeğin bir an önce kuruması gerektiğinden göbek suya daldırılmadan, üzerine su dökerek banyo yapılmalı, hemen sonra kurulamalıdır.
Sağlıklı bakım için:
- Bölge temiz tutulmalıdır.
- Hava almasını sağlamak için bez göbeğin altından bağlanmalıdır.
- İdrar ve dışkı ile temas engellenmelidir.
- Göbek etrafındaki bölge kızarır veya bir sızıntı olursa, kan gelirse mutlaka doktora danışılmalıdır. Önemlidir.
İyot içeren antiseptikleri eski uygulama olup artık kullanılmamaktadır, çünkü bu maddelerde bulunan iyot ciltten emilerek tiroid (guatr) hormonlarını baskılayabilir.